Latijn: Phocoena Phocoena

 

De bruinvis is de meest voorkomende (tand)walvis in de Noordzee. Het gevolg is dat deze kwetsbare dieren ook vrij vaak op onze stranden aanspoelen. Een enkele keer leeft het dier nog: jij kan het dier het leven redden. Doe het volgende: de bruinvis (en ook dolfijnen) nooit terug duwen in zee; de bruinvis is niet voor niets aangespoeld, waarschijnlijk is het dier ziek. 

1. Zorg dat het ademgat op het hoofd vrij blijft van zand en water;

2. Houdt het dier nat en zorg voor schaduw, door de dikke speklaag raken ze snel oververhit;

3. Houdt mensen, honden en paarden op een afstand;

4. Bel SOSDolfijn: 06 4665 6601 zij helpen je verder en komen de bruinvis ophalen om te verzorgen en later weer vrij te laten.

Wees niet bang voor de bruinvis: ze bijten niet.

 

 

Aangespoelde bruinvis

Voor een gering bedrag per jaar help je als donateur mee om bruinvissen te redden: kijk hiervoor op de site van SOSDolfijn

 

 

Eigenschappen van bruinvissen:

De bovenzijde is grijs, de buikzijde is wit. Op de rug staat een kleine driehoekige vin, de snuit is stomp. De lengte bedraagt maximaal 1,9 meter bij een gewicht van ongeveer 75kg.

Met behulp van echolocatie vinden ze hun prooi: bij voorkeur haring, maar ook andere vissen zoals grondels, platvis, wijting en ook kreeft- /garnaalachtigen staan op het menu. Per dag eet een volwassen bruinvis 5 kg sea-food.

Natuurlijke vijanden: grijze zeehonden, haaien, tuimelaars en orka's. Omdat bruinvissen met elkaar communiceren met een frequentie van 130 kilo Hertz zijn ze slecht hoorbaar voor orka's en dus lastig te ontdekken.

In de middeleeuwen stond de bruinvis op het menu van de mens. De bruinvis werd toen zeevarken genoemd, naar knorrende geluid wat ze kunnen maken. De naam Varkevisser herinnerd mensen die jaagden op deze dieren.

Voortplanting: een vrouwtje kan vanaf 5 jaar drachtig worden na 11 maanden wordt er een kalfje geboren. Dit diertje heeft een zoogperiode van 8 maanden en leert alle jachttactieken van zijn moeder.

 

De kaken van Nederlands grootste roofdier en vijand van de bruinvis aan het werk: de grijze zeehond