Latijn: Tursiops Truncatus

De tuimelaar is voor veel mensen de bekendste dolfijnensoort. In de serie 'Flipper' speelde hij de hoofdrol en in dolfinaria, zoals in Harderwijk, is het de meest voorkomende dolfijn. Ook in de Noordzee komt de tuimelaar voor. Het is een stevig gebouwde, grijze dolfijn met de bekende puntsnuit en grijns.

Foto: tuimelaar Kai, kort na de geboorte in Harderwijk. De geboortestrepen zijn duidelijke zichtbaar. De strepen ontstaan doordat de jonge dolfijn 'opgevouwen' in de buik van zijn moeder zat.

Eigenschappen van de tuimelaar:

De tuimelaar is grijs van boven en wordt lichter naar de buikzijde toe. Ze hebben een duidelijke puntige snuit. De rugvin bestaat uit bindweefsel en bevat geen botten dit i.t.t. tot de borstvinnen waarin wel botten voorkomen. Volwassen dieren zijn 2 tot 4 meter lang en wegen tussen de 150 en 650 kg.Ze jagen vaak in groepen, waarbij ze hun prooivissen met behulp van sonar opsporen. In Florida is waargenomen dat deze dolfijnen de vissen de kant op jagen om ze er vervolgens 'af te happen': https://www.youtube.com/watch?v=i4YQpc-7DMo . Ook sluiten ze vissen in met behulp van een moddergordijn. Naast vissen staan er ook inktvissen en schaaldieren op het menu.

Natuurlijke vijanden: haaien en orka's.

Voortplanting: vanaf de leeftijd van ongeveer 5 jaar kan een vrouwtje een kalf werpen. Het kalf drinkt ongeveer 18 maanden bij zijn moeder.

Gedrag: mannetjes tuimelaar kunnen hevig met elkaar vechten om vrouwtjes en om voedsel. Er is diverse keren gezien dat ze bruinvissen aanvielen en doodde, waarschijnlijk in hun concurrentie strijd om voedsel.

Maak jouw eigen website met JouwWeb